Wednesday, October 26, 2011

Kenduri Kawin Amy...

salam...23/10/2011 amy telah melangsungkan perkahwinan dia dgn Raimi..ALhamdulilah semuanya berjalan lancar..di samping kegembiraan terselit kedukaan di hatiku..teringat arwah bapa semasa Irwan menjadi wali...terbayang2 muka bapa masa tu..sayu sgt bila irwan sendiri yg akad ..first time kenduri kawin tanpa riuh rendah bapa...4 bulan sudah bapa ada gak bersembang2 tanya apsal kenduri..apa nk letak dlm goodie bag utk org2 tahlil...nk letak kerepek, bahulu besaq..etd...dan kemarin masa kenduri kami telah buat kenduri tahlil utk arwah bapa tersayang...

Monday, October 17, 2011

Kenangan Bersama Arwah di Ingatan...

AlFatihah utk ayahanda tercinta...

Bapa ..tetiba terasa RINDU sgt2 nk menatap wajah arwah bapa...teringat kenangan bersama bapa dari kecik hingaa dh besar..hingaa dah ada 4 anak..

semasa KECIK...

arwah bapa mmg nampak garang sikit muka..kami anak2 mmg takut pun..tp sebenarnya bapa bukannya pukul kami..tapi ntahla bila bapa di rumah mmg semua kami behave..baik jaa..mak gak tension sbb bila bgtau bapa kami nakal bapa mcm xpercaya..'ehh...awat elok jaaa tgk depa ni..'..mmg time bapa ada bergaduh2 pun xkuar suara...

bapa slalu g outsation Ipoh/padang besar..itula tugas bapa sebagai pemandu keretapi..time balik dari padang besar mmg BANYAAAKK sgt makanan bapa bawak balik..buaha2an..semua fresh2....bapak mmg suka beli makanan...sentiasa ada jaaaaa..penuhjaa peti ais ngan stok makanan...

kalau balik dari ipoh lak..sentiasa jaaa ada buku tambahan utk anak2..bapa mmg pentingkan pendidikan anak2...so bapa tak pernah jemu belikan KAMI semua buku2 latihan..teringat lagi buku latihan PRESTON..fav ku...bapa beli utk tgk anak2 berjaya..itula ASET YG PALING BERHARGA bapa tinggalkan utk anak2..tiada harta benda yg arwah bapa tinggalkan tetapi harta yg tidak ternilai adalah PENDIDIKAN..terima kasih banyak2 bapa atas SEMUA ini pada kami....

Saturday, October 8, 2011

Pernikahan sahabat baikku Wan Faezah...








sorry sgt2 wan..lambat upload..faham2 jerla yer wan lately ni i bnyk pk pasal arwah bapa...

Thursday, October 6, 2011

Arwah BAPA yg sgt tabah hadapi ujianNya...




Masih terbayang2 lagi wajah arwah BAPA...walaupun bapa ada kencing manis, buah pinggang bapa tetap kuat...ingat lagi masa hujung 2009 semasa doc sahkan bapa kena buat Dialisis (cuci buah pinggang), kami anak2 decide nk tempah teksi utk bawak bapa gi-balik dr rumah ke pusat dialis..tp bapa refused...''ehh tak payahla...bapa boleh bawa motor..'..kami keep on argue ngan bapa..tk boleh bapa lepas cuci mesti lemah..risau nnt bapa pening atas motor...'takpaaaaa boleh aihhh..'..so mmg kami takleh bersuara apa2 dah...so start bapa buat dialisis aku call rumah tanya mak bapa ok ka dak...mak kata ok..so alhamdulillah...so bapa mmg meneruskan routine bapa..selang sehari bapa akan usung beg khas bapa g dialisis..mak akan siapkan selimut (sbb tmpt tu sejuk so bapa nk cover badan sikit), biskut utk kunyahan smntara nk tunggu 4 jam, air mineral kecik sebotol....so cukup time jaa bapa galas beg and start motor...selesai cuci balikk..bila balik badan sedikit lemah so bapa slalu landing atas sofa sambil buka channel 556..channel favorite bapa...National Geographic!

Bila tgk gambaq binatang2 ni..dia akan panggil ja sapa2 yg dekat ngan bapa..'kakna kakna tgk ni..iskk mcmana ulaq ni kalah noo..'..huhuhu sedihnya bila teringat..bapa suka pkiaq2 mcmana binatang ni kalah laa..menang la...kadang2 tu letih gak nk berkata2...adoiiii..

semntara bapa nk rehatkan badan mak kena siapkan masakn utk bapa..slalunya lepas jaa dialisis bapa akan jd lapar..so balik rumah slalu mmg terhidang makanan utk bapa oleh mak tersayang....mak tk penah lawan/engkar kata2 bapa...apa yg bapa minta sure dikotakan...itula MAK...isteri solehah..mudah2an EMAK&BAPA akan bertemu di SYURGA!! aminnnn Ya Rabill a'Laminn....

bila ptg pulak...comfirm ada tea& kuih..dulu2 bapa suruh mak buatkan..cucoq2..tp lani bapa akan suruh sapa2 yg ada kat umah beli jaa...goreng pisang, ubi kaa..cucuq udang kaa....kadang2 bapa g lepak ngan mak kat luar jaaa....MAK mesti merindui saat2 bersama arwah BAPA..tiada lagi bising2 dlm rumah..riuh rendah..

Pagi2 routine BAPA& MAK mesti g market...sambil minum teh tarik kat sana..bapa ni jenis nk fresh so everymorning g market cari ikan..aku pernah bersuara..'bapa toksahla naik moto kerap sgt, belila ikan siap2 utk seminggu..'..'ermmm makn ikan tk fresh, xsedap'...itula BAPA...kadang tu sanggup g sampai bagan ajam ngan mak..beli ikan tepi pantai....

BARU TERPERASAN...
* Sejak akhir2 ni perangai bapa adala berbeza sedikit..bapa bnyk tk nyusahkan mak masak bila time dinner..bapa boleh katakan tiap2 mlm beli makanan kat luar..nasi grg daging merah (favorite), mee grg etc..maybe bapa nk merasa kot masakan luar puas2 sbb sblm ni mmg bapa jenis suka masakan mak ja..manjang puji mak masak sedap..hakikatnya mmg masakan mak SUPERB!

* Bila bapa marah sikit, bapa akan sebut 'mati'..sikit2 ja 'mati'..

* Paling terkilan sehingga skrg, bapa tanya padaku 2 hari sblm raya 'kakna bawak balik kuih raya apa?'..dlm hati ni heran..bapa tk penah tanya soklan mcm ni sblm2 nie..'tak bawak balik apa2 bapa..tgkla rajin nnt esok marlina buat kek kot'..bapa sempat berpesan...'buatla cornflakes sikit..makmur ka..sikit pun xpala..'...cornflakes mmg biskut wajib mak buat every year..TAPI this yr mak xsempat sbb mlm raya jemput org takbir raya di rumah...so bapa mmg xsempat mkn biskut cornflakes....:(

* Masa dlm pantang bapa rajin gak bersembang2 depan TV..kakna erbelanjaan susu sebulan salu berapa tin? pampers berapa pek sebulan? sebulan expenses kakna berapa..?aku pun bgtau laa total semua..bapa kata..'iskk pening kepala bapa dgq..mcmnana bnyk tue..bapa kena blajaq dr kakna laa mcmana nak manage smua ni'...'biasla bapa zaman la mana murah2, bapa dulu sorg gheja pun boleh bela anak sampai 8..kami la ni 2-2 gheja pun sesak gak..'..bapa senyap jaa...sok esok tu tgk2 bapa borong dypers anak2 ku sampai 8 pek..sedih sgt2 time tu..bapa maybe siankan aku kot..TERIMA KASIH BAPA....jasamu tak sempat berbalas pa...marlina sempat beli pampers kat bapa 2 pek jaa ritu..bapa begitu cepat tinggalkan kami....

* Bapa slalu dok update Master kakna bila habis..everytime call rumah mesti bapa tnya..bulan 5 ritu comfirmkan kat bapa semua dh settled pak..tunggu konvo nya tarikh jaa..so semasa berpantang kat umah mak..bapa dok tnya la date konvo bila...bapa mmg nak pi...bapa kalau g UM sure nk cr souvenir paling2 TShirt/track bottom..xsempat bapa tgk marlina konvo..ni semua utk bapa..bapa yg beriya suruh marlina sambung master lepas degree tp marlina labat sgt2 sambung..keja 8 thn baru sambung..kalau marlina ikut kata bapa surebapa sempat tgk anak bapa konvo kan bapa? IM SO SORRY BAPAAAAAA......:(

* Sebulan lepas bapa dok tanya pulak..bila nak buat PHD..buatla cepat2...'ntahla bapa..letih nk pk..payah xdpt tajuk lagi'..bapa kata..'susah ka nk pk tajuk..pkiaq la cepat2 pi buat..'...'payah gak nk dpt seru buat phd ni...bapa kalau marlina nk buat kat UK bapa bagi dak?'...'pi laa sana lg ramai expertise..pi amik pengalaman kat luaq..'.....ni la kata2 terakhir perbualan aku ngan arwah bapa pasal study..

bnyk sgt pengalaman bersama bapa 2-3 bulan sebelum arwah BAPA pergi buat selamanya...
moga roh BAPA tersayang dan dikasihi ditempatkan di kalangan golongan org2 bermiman dan soleh..AMINNNN...

Wednesday, October 5, 2011

Aidilfitri 2011 terakhir bersama BAPA...

Gambar2 kenangan bersama arwah bapa di aidilfitri.semua gambar bapa seolah2 bgtau yg thn ni tahun terakhir kami beraya bersama bapa. Kebetulan tahun ni kami sempat bergambar satu family complete! tak seperti sebelum nie..ada ja yg missing..tp thn ni mayah kebetulan sampai awai..so mayah yg snap2 photo. berslaman secara sorg2 dgn bapa pun kami snap..thn2 lepas tak snap plak...yaAllah engkau maha Memahami...terharu, sedih pun ada bila di pk kan kembali...





bapa seolah2 tahu yang akan pergi meninggalkan mak buat selama-lamanya..SubhanaLLah..Al-Fatihah utk bapa..













Perginya BAPA ke Rahmatullah..Al-Fatihah

Tanggal 2 Oktober 2011, bapa KAMI kembali ke Rahmatullah di rumah di sisi mak dan separuh daripada anak2nya..sedih sgt2 menatatp wajah bapa tersayang.

pada 2 okt, dpt panggilan dr aida kul 3 pagi..'mak kata bapa tk sedaq, mak dh gerak bapa tp bapa xresponse..'...menggeletaq seluruh badan mmg tk boleh tdoq dah..ingat nk bertolak gak lepas subuh tp mata mmg tk ngantuk n kepala dok pk pasal bapa jaa...jam 330 amy call pulak..last2 we all decide balik terus...pack2 brg , kejutkan anak2 yg lena tdor terus gerak dr rawang ke hosp seberang jaya jam 430 pagi...hsbnd bawak mmg laju sgt2 tp kalini aku tk rasa nak marah/sound suruh bawak slow..dlm hati ni..tolongla jgn sapa2 phone..ketaq jaa nak angkat kalau phone berbunyi...jam 730 kami terus meluru ke wad 5..Subhanallah luruh ayaq mata tgk keadaan bapa yg dikatakan tenat/nazak...mak xdakla gtau bapa tenat cuma mak suh pesan kat anak2 kalau nk balik bolehla balik...kalau mak kaata bapa tenat mmg kul 3 pg tu jugak kami bertolak..mak mmg 'cool' jaa xmau nk susah anak2..kami mmg sedia paham..

samapai di tmpt bapa..mak tgh ajaq bapa mengucap sambil lap air mata bapa yg bertakung...aku terus ke telinga bapa..ajaq bapa mengucap..nmpak gak lidah bapa mcm berkata sesuatu..dada bapa mmg nmpak kuat sgt bapa tarik nafas dgn bantuan oksigen..tak sanggunya tgk...doctor panggil aku...

doc bg suggesstion sama ada nk bawak balik umah atau stay..sbbnya jantung mmg dh lemah sgt2..then buah pinggang mmg dh rosak so cance hati pun dh kritikal..doc kata dia xtau cancer dh merebak ke mana..(mmmg BODOH sikit la doc ni aku mmg bengang tp sabq jerla..dah sebulan berulang alik still xdpt detect ka..) tp KAMI ke perubatan Islam last thursday, ustaz kata cancer bapa dh merebak ke otak dan tulang...KAMI redha...so kalau stay di hosp depa nak masukkan tiub dlm badan and bagi bapa tdorrr selamanya and bapa akan stay di ICU jaa dgn bantuan oksigen..doc kata kalau dia sedar pun dia tkkan sihat laa....kami pun paham..aku terus bg decision kat doc..lepas sembng ngan mak..mak pun nampak mcm berserabut masa tu..yerla isteri kan..paham sgt2..aku bgtau kat doc, takpala KAMI bawak bapa balik umah....

terus paman ramlan cr ambulan siiap2 bapa balik umah....jam 930 pagi bapa sampai di rumah..cheq g panggil kwn2 bapa utk bacakan yassin..sempatla 5-6 org di sisi bapa baca yassin..dlm kul 1040 suamiku cari aku..'jom anak2 berkumpul..bapa dh nazak..'...sempat kami duduk di sisi bapa..tp mmg tkleh nk berkata2..ayaq mata kami semua berderai..jatuh satu persatu...aku redha aku pasrah tp aku takmau bapa pi secepat nie...ya Allah...mudahkanla pemergian bapa....ya llah ampunila dosa2 bapa dan mudahkanla pemergiannya di sisiMU....tepat jam 1045 bapa telah pergi buat selama2nya meninggalkan mak dan 8 anaknya....BAPAAAAAA....semoga bapa ditempatkan di tmpt golongan yg beriman..amin.....

irwan still on the way dari melaka...nabeela sempat beberapa saat duduk di sisi bapa dr perlis...aida n matwan kuar mencari makanan utk buat yassin asalnya ..cheq di luar menggil jiran2..cuma aku, yanti amy dan mak serta menantu2 tgk bapa hembus nafas terakhir...sambil mata dan mulut bapa tertutup...

masing2 sibuk menguruskan jenazah bapa...alhamdulillah bapa dimandikan dan di kafankan dgn mudah..anak2 pun sempat memnadikan bapa...saat paling sedih ketika aku mmenyiramkan air ke atas tubuh arwah bapa..sempat aku renung wajah bapa yg bersih dan berseri dgn sedikit senyuman..'bapa kenapa bapa pi secepat ni...bapa masih muda lagi..tk sedap bapa nikmati hidup dgn anak2 yg lain..'tp Allah lebih sygkan bapa...kami redha dgn pemergian bapa..

selepas di kafankan..bapa dipakaikan bedak , celak dan wangian..wajah bapa bersih berseri..sempat KAMI kucup dahi bapa buat kali terakhir..tiada lagi kucupan utk bapa selepas ini...

kali terakhir aku bersuara ngan bapa pada hari khamis 29 sep ketika bapa di bilik bawah di rumahku di rawang..'bapa nk stay kat kl ni dak ngan marlina...' bapa angguk,....SEDIH sgt2222....tp mak kata susah sbb bapa kena g dialisis esok...ermm tula kalau tak bapa boleh stay lagi..tkpala mak..next week marlina balik penang..itula kali terakhir bersuara ngan bapa....walaupun bapa tk bersuara tp resonse angguk bapa pun dh cukupla...


lepas di kafankan..sempat aku telepon irwan.'iwan kat mana /bapa dh siap mandi, depa nk bawak g masjid utk smyg..lepas asar kot nk tanam'..irwan mcm sedih sgt2 and marah sikit..'bas ni behenti2..kat pudu, kat ipoh...jgn la mandikan bapa lagi..tunggu la wan..'..aku terus menangisssss....tak boleh tunggu, arwah bapa kena dimandikan segera..takpa kami tunggu wan di majsid..' wan amik teksi la dr ipoh terus ke sini...
so irwan gamble amik teksi jam 2pm terus ke masjid..sempat iwan solat jenazah utk bapa...alhamdulillah...yerla bapa rajin gak sembang bab2 bola ngan irwan..masa bapa sakit every week iwan berulang dr melaka..kebetulan this week dia xbalik, mak kata takyahla sbb mak nk g berubat kat KL..

so selepas selesai solat..semua engiringi van jenazah ke tanah perkuburan berhampiran rumah..di sana, depa buka ikata di muka arwah utk tatapan irwan...sedih sgt222..irwan sempat kucup wajah bapa kali terakhir..'..seterusnya jenazah di masukkan ke dlm liang lahad...al Fatihah utk bapa....